Krydderdram.no

Hva trenger du for å lage krydderdram?

Kort liste over hva du trenger

  1. Sprit, se om spriten
  2. Syltetøysglass
  3. Gas, tynt bomullsstoff eller kaffefilter
  4. Måleglass og desilitermål
  5. Glassflasker med skrukork

Glass og flasker
Egentlig klarer du deg med ting du allerede finner på de fleste kjøkken. Når plantene legges på sprit synes jeg det er enklest å ha dem på syltetøysglass. Ofte synes jeg det helt greit å fortsatt ha dem på syltetøysglass når de står til lagring, men har jeg noen rene glassflasker med skrukork tilgjengelig bruker jeg dem. Plastflasker duger ikke. Gamle brennevinsflasker er best. Merk at syltetøysglasslokkene har en tendens til å sitte utrolig hardt etter noen måneder over sprit.

Det er veldig viktig at det er tett. Jeg har hatt smertefulle opplevelser når jeg har oppdaget at mysommelig tillagde essenser har blitt stående i måneder uten at lokket har vært tettet skikkelig. Innholdet blir tamt og emment når alkoholen er dunstet bort og det kan så vidt jeg vet ikke brukes til noen ting. Å prøve å sprite det opp igjen er bare bortkastet sprit.

Desilitermål
Det kan være greit å ha flere desilitermål og kar. Disse kan godt være plast. Den lille tiden spriten din har kontakt med disse karene er ikke nok til å sette smak på drammen. Jeg liker også å ha et høyt tynt desilitermål, så jeg kan måle til centilitere ganske nøyaktig.

Alkometer
Et alkometer kan også være en nyttig sak. Den måler styrken på sprit i romtemperatur. Det er en slags glassdupp som utnytter det at sprit har mindre tetthet enn vann, og følgelig vil den synke dypere jo mer sprit det er i blandingen.

Hvis du putter den oppi en væske som har mange urenheter utover sprit og vann vil den være unøyaktig. Sukker og salt er eksempler på alvorlige urenheter som vil gjøre alkometeret ubrukelig. Den vil også være unøyaktig hvis temperaturen er feil, kald væske har større tetthet enn varm.

Alkometer kan som regel kjøpes hos forretninger som har utstyr for vinlegging.

Filter
Jeg kjøper små pakker med ferdig tilskåret gas på apoteket. De bitene jeg bruker kan brettes ut til 10 x 10 cm og passer fint nedi en vanlig trakt. Ikke bare får du med mest mulig aroma med denne grove filtreringen, væsken renner også raskt og lett gjennom filteret.

Når det gjelder kaffefilter bør man ikke bruke den filterkoppen du vanligvis bruker til kaffe. Da risikerer du å få kaffesmak på drammen. Hvis jeg bruker kaffefilter pleier jeg bare å sette filteret oppi en trakt, men man kan selvsagt gå til anskaffelse av en ren ubrukt filterkopp, dedikert til brennevinsfiltrering. Jeg bruker svært sjelden kaffefilter. Hvis man likevel skal bruke kaffefilter anbefaler Odd E. Thoresen å skylle filteret i ren sprit før bruk, for å unngå at drammen tar til seg papirsmak fra filteret.

Klistrelapper
Det kan også være nyttig å ha noen små klistrelapper til å sette navn og dato på hvert glass. Mange av uttrekkene er ganske like i fargen, og når det har stått gjemt et par måneder kan plutselig bli ganske vanskelig å huske hva som er hva.