Hva trenger du for å lage krydderdram?
Kort liste over hva du trenger
- Sprit, se om spriten
- Syltetøysglass
- Gas, tynt bomullsstoff eller kaffefilter
- Måleglass og desilitermål
- Glassflasker med skrukork
Glass og flasker Egentlig klarer du deg med ting du
allerede finner på de fleste kjøkken. Når plantene legges
på sprit synes jeg det er enklest å ha dem på
syltetøysglass. Ofte synes jeg det helt greit å fortsatt ha dem
på syltetøysglass når de står til lagring, men har jeg
noen rene glassflasker med skrukork tilgjengelig bruker jeg dem. Plastflasker
duger ikke. Gamle brennevinsflasker er best. Merk at
syltetøysglasslokkene har en tendens til å sitte utrolig hardt
etter noen måneder over sprit.
Det er veldig viktig at det er tett. Jeg har hatt smertefulle
opplevelser når jeg har oppdaget at mysommelig tillagde essenser har
blitt stående i måneder uten at lokket har vært tettet
skikkelig. Innholdet blir tamt og emment når alkoholen er dunstet bort og
det kan så vidt jeg vet ikke brukes til noen ting. Å prøve
å sprite det opp igjen er bare bortkastet sprit.
Desilitermål Det kan være greit å ha
flere desilitermål og kar. Disse kan godt være plast. Den lille
tiden spriten din har kontakt med disse karene er ikke nok til å sette
smak på drammen. Jeg liker også å ha et høyt tynt
desilitermål, så jeg kan måle til centilitere ganske
nøyaktig.
Alkometer Et alkometer kan også være en
nyttig sak. Den måler styrken på sprit i romtemperatur. Det er en
slags glassdupp som utnytter det at sprit har mindre tetthet enn vann, og
følgelig vil den synke dypere jo mer sprit det er i blandingen.
Hvis du putter den oppi en væske som har mange urenheter
utover sprit og vann vil den være unøyaktig. Sukker og salt er
eksempler på alvorlige urenheter som vil gjøre alkometeret
ubrukelig. Den vil også være unøyaktig hvis temperaturen er
feil, kald væske har større tetthet enn varm.
Alkometer kan som regel kjøpes hos forretninger som har
utstyr for vinlegging.
Filter Jeg kjøper små pakker med ferdig
tilskåret gas på apoteket. De bitene jeg bruker kan brettes ut til
10 x 10 cm og passer fint nedi en vanlig trakt. Ikke bare får du med mest
mulig aroma med denne grove filtreringen, væsken renner også raskt
og lett gjennom filteret.
Når det gjelder kaffefilter bør man ikke bruke den
filterkoppen du vanligvis bruker til kaffe. Da risikerer du å få
kaffesmak på drammen. Hvis jeg bruker kaffefilter pleier jeg bare å
sette filteret oppi en trakt, men man kan selvsagt gå til anskaffelse av
en ren ubrukt filterkopp, dedikert til brennevinsfiltrering. Jeg bruker
svært sjelden kaffefilter. Hvis man likevel skal bruke kaffefilter
anbefaler Odd E. Thoresen å skylle filteret i ren sprit før bruk,
for å unngå at drammen tar til seg papirsmak fra filteret.
Klistrelapper Det kan også være nyttig
å ha noen små klistrelapper til å sette navn og dato på
hvert glass. Mange av uttrekkene er ganske like i fargen, og når det har
stått gjemt et par måneder kan plutselig bli ganske vanskelig
å huske hva som er hva.
|