Pors

Myrica gale

Beskrivelse
Porsedram er en av klassikerne, og en det er veldig lett å like. Etter min mening den aller beste drammen.

Tidligere ble den brukt i øl, før det ble vanlig med humle, og ulike kilder sier både at man ble sedat av dette ølet, og at det ble mye bråk og slåssing av det, andre igjen at det forårsaket oppkast og kvalme. Men det er vel ikke helt usannsynlig at det er alkoholen som bør få skylda for alle disse virkningene.

Bruk av pors som tilsetning i gjæret drikke er dokumentert tilbake til bronsealderen. For dram blir det litt ulikt resultat om man bruker bare hannrakler, eller om man bruker bare blader, fortrinnsvis nye skudd. Begge deler gir en god dram, men jeg synes raklene er i en klasse for seg.

Hannrakler på pors er en av de aller tidligste plantene man kan gå ut og høste, og markerer gjerne starten på en ny sesong med innhøsting av brennevinskrydder. Det er en god motivasjon for å komme seg ut på vårens første skogstur, når man har sittet inne hele vinteren og tømt alle krukker og glass man måtte ha fyllt opp i løpet av forrige sommer. For den som bor i osloområdet kan Østmarka anbefales som porten til porsesnapsen.

Metode
Hannraklene må plukkes tidlig på våren, i april eller begynnelsen av mai når det er mest aromatiske stoffer i dem. De er rødbrune små kongler som henger på buskene før bladene kommer. Både hannrakler og blader bør legges rett på 40 % sprit uten tørking.

Bilde: Hannrakler som brysker seg på busken etter et lite snøfall i midten av april 2007

Trekketid
Tre til syv dager

Tynning
Start gjerne med 1:7

Lagring
Porsedram er utmerket med en gang, men blir enda bedre med et halvt års lagring.

Annet
Etter sigende skal det bli en eiendommelig sitrongul og utmerket snaps også av de gule kjertlene, men en prøvelse å plukke dem. Tar gjerne i mot en beskrivelse fra noen som har prøvd den.

Lenker: