PorsMyrica galeBeskrivelse Tidligere ble den brukt i øl, før det ble vanlig med humle, og ulike kilder sier både at man ble sedat av dette ølet, og at det ble mye bråk og slåssing av det, andre igjen at det forårsaket oppkast og kvalme. Men det er vel ikke helt usannsynlig at det er alkoholen som bør få skylda for alle disse virkningene. Bruk av pors som tilsetning i gjæret drikke er dokumentert tilbake til bronsealderen. For dram blir det litt ulikt resultat om man bruker bare hannrakler, eller om man bruker bare blader, fortrinnsvis nye skudd. Begge deler gir en god dram, men jeg synes raklene er i en klasse for seg. Hannrakler på pors er en av de aller tidligste plantene man kan gå ut og høste, og markerer gjerne starten på en ny sesong med innhøsting av brennevinskrydder. Det er en god motivasjon for å komme seg ut på vårens første skogstur, når man har sittet inne hele vinteren og tømt alle krukker og glass man måtte ha fyllt opp i løpet av forrige sommer. For den som bor i osloområdet kan Østmarka anbefales som porten til porsesnapsen.
Bilde: Hannrakler som brysker seg på busken etter et lite snøfall i midten av april 2007 Trekketid Tynning Lagring Annet Lenker:
|