PrikkperikumHypericum perforatum
Beskrivelse Johannesurt- eller
perikumsprit kalles gjerne dronningen blant kryderdrammer. Den er vakker,
rubinrød har en litt bitter fyldig smak, og er i det hele tatt alt annet
enn man forventer å få av de pinglete gule blomstene.
Perikum og perikumsprit har vært brukt mot omtrent hva det
skulle være av sykdommer opp gjennom historien uten at jeg skal spekulere
i eventuelle virkninger. De siste tifemten åra har perikum
vært naturmedisinernes motedop mot depresjoner, en slags naturens egen
lykkepille.
Populariteten har dalt noe etter at man fant ut at perikumen
dempet virkningen av andre ikke helt uvesentlige medisiner som hjerte- og
kreftmeidisin. Om denne antidepressive effekten er reell er egentlig litt
uinteressant i drammeøyemed, ettersom alkoholens effekt på de
samme depresjonene trolig vil overgå perikumens flerfoldige ganger.
Velg rett art Det er flere perikum-arter i norsk flora,
men to er spesielt vanlige, prikkperikum og firkantperikum. Her bør man
velge riktig, og de er temmelig like. Du bør bruke prikkperikum til
brennevinskrydring. Det er lettest å skille dem på stengelen.
Prikkperikum har to kanter på stengelen, til forskjell fra firkantperikum
som har nesten helt firkantet stengel. Steingrimsen hevder begge artene gir
like bra dram, jeg synes prikkperikumen er en anelse bitrere og bedre.
Jeg har for øvrig sett danske oppskrifter på
fagerperikum (Hypericum pulchrum), en ikke helt uvanlig art i Norge, men
jeg har ikke prøv denne selv.
Metode Plukk blomsterkvaster med nyutsprungne blomster
og knopper. Klipp av blomster og knopper og legg dem på 40 % sprit.
Trekketid Du kan godt la den trekke i tre til fire
dager, men noen hevder at den må trekke i måneder. Min erfaring er
at den ødelegges ikke av å trekke så lenge, det blir et noe
sterkere uttrekk av det, men man får ikke med noen nye smaksstoffer som
gjør drammen åpenbart mye bedre. Det er etter sigende lurt å
sile gjennom et stykke gas framfor kaffefilter.
Tynning Ikke for kraftig tynning. 1:5 er et greit sted
å starte for utrekk med tre til fire dagers trekketid, litt mer tynning
hvis den trekker lenger.
Lagring Den har godt av å lagres mørkt i
minst et par måneder. Hvis man er tålmodig nok til denne lagringen,
trenger man heller ikke bekymre seg over at perikum kan gi en
overømfintlighet for lys. Vent med å drikke den til det blir
riktig mørkt og trist ute.
Alkoholgehalt Dette er en dram som ikke bør
være så sterk. Jeg synes perikumdrammen er best om den får en
alkoholgehalt mellom 36 og 38 %.
Lenker:
«Där bränner jag mitt brännvin själv,
och kryddar med Johannesört, och dricker det med välbehag, till
sill och hembakt vört.» (Ulf Lundell)
|