Prikkperikum

Hypericum perforatum

Beskrivelse
Johannesurt- eller perikumsprit kalles gjerne dronningen blant kryderdrammer. Den er vakker, rubinrød har en litt bitter fyldig smak, og er i det hele tatt alt annet enn man forventer å få av de pinglete gule blomstene.

Perikum og perikumsprit har vært brukt mot omtrent hva det skulle være av sykdommer opp gjennom historien uten at jeg skal spekulere i eventuelle virkninger. De siste ti–femten åra har perikum vært naturmedisinernes motedop mot depresjoner, en slags naturens egen lykkepille.

Populariteten har dalt noe etter at man fant ut at perikumen dempet virkningen av andre ikke helt uvesentlige medisiner som hjerte- og kreftmeidisin. Om denne antidepressive effekten er reell er egentlig litt uinteressant i drammeøyemed, ettersom alkoholens effekt på de samme depresjonene trolig vil overgå perikumens flerfoldige ganger.

Velg rett art
Det er flere perikum-arter i norsk flora, men to er spesielt vanlige, prikkperikum og firkantperikum. Her bør man velge riktig, og de er temmelig like. Du bør bruke prikkperikum til brennevinskrydring. Det er lettest å skille dem på stengelen. Prikkperikum har to kanter på stengelen, til forskjell fra firkantperikum som har nesten helt firkantet stengel. Steingrimsen hevder begge artene gir like bra dram, jeg synes prikkperikumen er en anelse bitrere og bedre.

Jeg har for øvrig sett danske oppskrifter på fagerperikum (Hypericum pulchrum), en ikke helt uvanlig art i Norge, men jeg har ikke prøv denne selv.

Metode
Plukk blomsterkvaster med nyutsprungne blomster og knopper. Klipp av blomster og knopper og legg dem på 40 % sprit.

Trekketid
Du kan godt la den trekke i tre til fire dager, men noen hevder at den må trekke i måneder. Min erfaring er at den ødelegges ikke av å trekke så lenge, det blir et noe sterkere uttrekk av det, men man får ikke med noen nye smaksstoffer som gjør drammen åpenbart mye bedre. Det er etter sigende lurt å sile gjennom et stykke gas framfor kaffefilter.

Tynning
Ikke for kraftig tynning. 1:5 er et greit sted å starte for utrekk med tre til fire dagers trekketid, litt mer tynning hvis den trekker lenger.

Lagring
Den har godt av å lagres mørkt i minst et par måneder. Hvis man er tålmodig nok til denne lagringen, trenger man heller ikke bekymre seg over at perikum kan gi en overømfintlighet for lys. Vent med å drikke den til det blir riktig mørkt og trist ute.

Alkoholgehalt
Dette er en dram som ikke bør være så sterk. Jeg synes perikumdrammen er best om den får en alkoholgehalt mellom 36 og 38 %.

Lenker:

«Där bränner jag mitt brännvin själv, och kryddar med Johannesört,
och dricker det med välbehag, till sill och hembakt vört.»
(Ulf Lundell)