Paradiseple (Søteple)

Malus pumila

Beskrivelse
Paradisepler er noen små epler på rundt 2-3 cm i diameter. Det finnes visst mange varieteter av Malus pumila som kalles paradisepler, hovedarten som jeg har brukt her kalles gjerne søteple eller søtapal. Jeg regner med at underarter og varieteter stort sett også velegnet som snaps.

Frukten er sur og besk og egner seg dårlig til spising, men er desto bedre som drammekrydder.

Som de fleste andre frukter i rosefamilien får vi en søtere og bedre dram hvis frukten får et døgn eller flere i fryseren.

Drammen blir i svært syrlig som nysilt, men lagre den i et år og det dukker fram en svært god dram.

Metode
Plukk fruktene sent på høsten, gjerne i oktober. Del dem i to og legg dem raskt i fryseren, for den snittede overflaten blir brun i kontakt med luft, som vanlige epler. Derfra skal de legges frosne på sprit etter minst et døgn i fryseren.

Trekketid
ca. 2 måneder.

Tynning
Tynnes svært lite, kanskje så lite som 1:1 eller mindre.

Lagring
Som alle syrlige drammer blir den bedre når en del av syren har blitt avrundet i alkoholen. Et år gjør den god.

Lenker: