Løpstikke (Løvstikke)

Levisticum officinalis

Beskrivelse
Løpstikke vokser ikke vilt i Norge, men det er ganske vanlig å dyrke den. Som man ser av det latiske navnet har den historisk vært en anerkjent medisinplante. Til dram kan bruke både frø og blader. Jeg har bare brukt blader.

Det er en klassisk suppe-urt, med litt både selleri- og buljong-aktig smak. Den dukker av og til opp som drammekrydder, men Glob nevner kun at han ikke liker denne drammen noe særlig. Det er nok en dram som ikke alle faller for umiddelbart. Men den oppgis flere steder som velegnet for blandingssnapser.

Metode
Plukk friske unge løvstikkeblader og dekk dem med 40 % sprit på et glass.

Trekketid
4 - 6 dager

Tynning
Bør tynnes relativt mye, begynn med 1:10 og smak deg fram.

Lagring
Løvstikkesmaken er alltid til stede selv om den blir vennligere med tiden.


Lenker: