Kvann

Angelica archangelica

Beskrivelse
Kvann hører også til blant de mer klassiske brennevinskrydderene her til lands. Planten har sterke tradisjoner i Norge, men er ikke så lett å finne. Sauene skal visstnok være ganske effektive kvannespisere der de kommer til, og jeg har selv opplevd at en ung dyrket kvann ble oppspist av rådyr.

For å få frisk kvann er det nok enklest å dyrke den, men den skal ikke være helt umulig å finne. Har selv funnet kvann på ulendte steder som åpenbart har vært utilgjengelige for sauene. Strandkvann (A. litoralis) har jeg selv ikke funnet vill, men har heller ikke lett så iherdig.

Jeg har brukt både frø, rot, blader og stengel til minne kvanndrammer. Den er toårig, og skal gi den beste drammen i sitt andre år. Etter hvert har jeg kommet fram til at det er rota som gir den beste drammen.

Den gir en krydret søtlig dram, som jeg vil plassere blant de aller beste.

Det er også verdt å merke seg at kvann er en vanlig ingrediens i komersielle brennevinsprodukter som akevitter og urteliker.

Metode
Legg friske blader og plantedeler i biter på et glass og dekk det hele med 40 % sprit.

Trekketid
La det trekke i 3-8 dager. Smak underveis.

Tynning
Smak gjerne på den når du siler den fra, den kan nok vinne på lagring, men er like god som nylaget.

Lagring
1:5 er en passende start. Men de ulike plantedeler kan ha variasjoner i smaksstyrken, så prøv deg fram.

Lenker: