Kongslys

Verbascum sp. (V. nigrum)

bilde av mørkkongslysBeskrivelse
Etter min mening er denne blant de bedre blomsterdrammene. Fargen blir knallgul og smaken lun og søt. Mørkkongslys er relativt vanlig i solrike enger her på østlandet, og den er lett å kjenne igjen på de lilla små duskene i blomsten. Filkongslys er ikke like vanlig og har heller ingen lilla dusker.

Jeg har brukt mørkkongslys (V. nigrum) til min dram, men filtkongslys (V. thapsus), skal gi omtrent akkurat samme drammen. Filtkongslys er også mer omtalt i naturmedisinske kilder.

Metode
Pell blomstene av de store stakene når de dukker opp rundt midten av juli. Legg dem på et syltetøysglass og dekk dem med 40 % sprit. La det hele trekke mørkt. Du vil ikke ødelegge den sterke fargen ved å utsette den for unødvendig lys.

Jeg synes konglysdrammen gjør seg best på tungen hvis den ikke er så alkoholsterk. Den flasken jeg har til rådighet er tynnet ned til ca. 36 %.

Trekketid
3 - 5 dager

bilde av konslysTynning
Jeg tynnet min ca. 1:6

Lagring
Drikk den nysilt og ung, den vil tape seg relativt raskt i ferdig uttynnet dram.

Lenker:

Publisert 24.09.07