Kastanje (ekte)

Castanea sativa

Beskrivelse
Ekte kastanje er sjelden i Norge. Merk at det vi kaller kastanje som er vanlig både forvillet og dyrket her til lands, er hestekastanje. Den er litt giftig og jeg har ikke forsøkt å lage dram av den.

Castanea sativaEkte kastanje kan likevel finnes dyrket der det lokale klimaet tillater det.

Mine kastanjer blir plukket vilt i en park utenfor Paris, men man får kjøpt like gode ekte kastanjer i innvandrersjapper i kastanjesesongen, fra sent på høsten og hvert fall fram til jul.

Smaken er noe besk med en gang, men beskheten avtar og det blir en rund og smørmyk dram etter et halvt års lagring. Dette er ikke av drammene med mest smak, og den ligner andre milde nøttedrammer som eikenøtt og hasselnøtt.

Metode
Skrell av skallet, skjær nøtten i biter og dekk den med 40 % sprit i et glass.

Trekketid
Ca. 2 uker

Tynning
Begynn med 1:2. En del kastansjeessens til to deler 40 % sprit.

Lagring
Den bør lagres minst et halvt års tid før den drikkes.


Lenker: