Hegg

Prunus padus

Beskrivelse
Det jeg synes er mest påfallende med hegg er hvor få bær det blir tatt i betraktning hvor mange blomster den har om våren. Smak på ett av bærene og du vil kjenne en snerpende bitter smak, som ikke akkurat virker fristende å få i drammen sin. Denne smaken kommer heldigvis ikke med i uttrekket. Heggedrammen tryller på sett og vis fram en smak fra naturen som man ikke kan få fram på noen annen måte.

Heggebærdram er en virkelig god dram.

Man kan også lage dram av heggeblomster. Blomstene dufter ganske sterkt om våren, og inneholder en del kumarin. Drammen blir en typisk kumarin-dram, som ikke er så ulik myskedrammen. Likevel vil jeg nok heller anbefale myske eller gulaks for å lage en god kumarin-dram.

Metode
Plukk bærene så seint som september. Tørk dem lett et par dager og legg dem på glass som overhelles med 40 % sprit.

Blomster: Legg friske blomster på sprit, tørking gir dem høysmak.

Trekketid
Bær: ca. to - tre uker
Blomster: to - tre dager.

Tynning
Ikke alt for kraftig tynning. 1:5 kan være passe, for både blomster og bær.

Lagring
Heggebærdram bør lagres minst et par måneder til den har bunnfelt og klarnet. Den blir bedre av lang lagring, ett år gjør susen.

Blomsterdrammen er god nysilt og taper seg ved lang lagring.

Lenker: