Gulmaure

Galium verum

Beskrivelse
Gulmauren gir en nydelig dram, som smaker skikkelig sommer. Den har raskt blitt en av mine favoritter, jeg vet også at mange ikke synes noe om den. Dette er en plante som inneholder kumarin. Dersom man plukker den for sent eller tørker den før man legger den på sprit vil den få en smak av nyslått høy. Noen liker denne smaken, men det anbefales likevel å ikke tørke den.

Metode
Plukk av de gule blomstene nesten med en gang de springer ut, og legg dem direkte på et glass med 40 % sprit. Prøv å få med så lite som mulig av stengelen og de tynne bladene.

Trekketid
Trekketiden behøver ikke være mer enn ett døgn, essensen blir sterk nok i masseveis da.

Tynning
Denne drammen har et slags brekk, der den gode smaken kommer fram først ved kraftig fortynning. Begynn gjerne med 1:12 eller mer.

Lagring
Den helt ferske gulmauredrammen er svært god, men Glob hevder at den karakteristiske smaken kommer enda bedre fram ved langvarig lagring. Jeg har ikke opplevd det samme, jeg foretrekker den nylaget. Det gir en skikkelig god sommerfølelse når den nylagete gulmauredrammen kan smakes for første gang en julikveld.


Lenker: