Litteratur

Her er en liste og noen omtaler av de bøkene jeg har, og det finnes enda flere

 • 131 kryddersnapse - M. T. Hortulanus - 1991
 • 30 sortar kryddat brännvin - Albert Sandklef - 1947
 • Akevitt av egen avl - Rolf Øvrum - 1999
 • Brennevinskryddor i skog och mark- Bengt Sjögren - 1975
 • Brændevin, bjesk og bitter - Hans Lyngby Jepsen - 1991
 • Brændevinsamatørens lommebog - Gunnar Stavnsbo - 2001
 • Brændevinsgrisen - Holger Rasmussen - 1947
 • Den danske dram - Tage la Cour - 1963
 • Din egen dram - Oscar Steingrimsen - 1981
 • Dram - Gamle og nye blandinger - Mette Ankarloo - 1999
 • Globs Brændevinsbog - P. V. Glob - 1972
 • Hirkum Pirkum ... - Andersson og Olsheden - 2005
 • Hjemmebrænding og snapseurter - Jørgen Munkebo - 1972
 • Home production of vodkas infusions & liquers Stanley & Adam Marianski - 2012
 • Kold, sterk, søt og brændende - Hans Lyngby Jepsen -1981
 • Krydderdram - Naturlig nytelse - Odd Egil Thoresen 2002
 • Kryddersnaps som hobby - Fries og Krogsgaard - 1995
 • Lag din egen dram - Næss, Andreassen og Abrahamsen - 2008

De viktigste drammebøkene

Globs Brændevinsbog
Peter Vilhelm Glob, Odense 1972 (Norsk utgave: Brennevinsboken, Bergen 1975)

For meg er dette krydderdrammens bibel. Glob var professor i nordisk arkeologi, riksantikvar i Danmark, og i det hele tatt en mann som tyter over av enorme kunnskaper. Den norske oversettelsen er overraskende moderne til å være fra 1975, det vil si den holder seg meget tro til originalen, og gjendikter ingen ting for å tilpasses norske forhold.

Det er min viktigste drammekrydderbok, og jeg trenger egentlig ikke å si mer.

30 sorter kryddat brännvin
Sandklef, Albert, Bokförlaget Fabel, Sockholm 1947

Dette kan vel sies å være alle krydderdrambøkers mor i skandinavisk tradisjon. Den lille håndboka har kommet ut i et utall opplag i Sverige i perioden 1947 - 88. Min utgave er 6. opplag fra 1966. Altså før den fikk tilleggstittelen " - och tre nya".

Boka åpner med å fortelle at forfatteren ble oppmerksom på tradisjonell brennevinskrydring i 1920 gjennom en samtale med en hollandsk bonde som var født i 1830. Det gir et besnærende perspektiv på hvor kort avstand det kan være til tradisjoner som fantes i førindustriell tidsalder.

Boka er nemlig ganske moderne i sin presentasjon av oppskrifter, planter og ikke minst alkohol- og drammekrydderhistorie. Det er en veldig liten bok (i format) som ikke bruker mye krefter på illustrasjoner og estetikk. Og jeg har gjenkjent nesten eksakte tyverier av Sandklefs tekster i flere andre brennevinsbøker, og på nettsteder. (Særlig Steigrimsen er litt frekk her).

Jeg mener boka er et must for ihuga drammekrydrere, og takket være de mange utgivelsene er den slett ikke så vanskelig å få tak i gjennom antikvariaters nettbutikker. Se www.antikvariat.net

Din egen dram
Oskar Steingrimsen, Aschehoug, Oslo 1981

Dette er den første norske boka om drammekrydring (i moderne tid), og er en slags klassiker her til lands. En god og nyttig liten bok som konsentrerer seg mest om det praktiske drammerkrydrerarbeidet. Hvis jeg skal utsette noe på denne boka må det være at planteutvalget til Steingrimsen bærer preg av at han ikke har gått så langt ut av hagen sin i Bærum.

Botanikk er som kjent det verste blomstene vet, trolig har Steingrimsen hatt sterk empati med blomstene. Jeg har vanskelig for å tro at han har gått og sniffet seg fram til malurt i den norske naturen, slik han beskriver. (Den skal finnes i Norge, men jeg har ikke en gang hørt om noen som har funnet den vill.)

Den er likevel det man kan kalle grunnboka for norske drammekrydrere, men ikke så veldig lett å få tak i.

Brennevinskryddor i skog och mark
Bengt Sjögren, P.A. Norstedt & Söners Förlag, Stockholm 1975

Sjøgren er en pragmatiker, og ikke minst en skeptiker når det gjelder den praktiske siden av brennevinskrydring. Han tar ingen opplysninger fra andre drammeforfattere for god fisk uten å ha prøvd det selv. Hans pragmatisme er en forfriskende holdning blant de øvrige, som kan tendere til en slags nøyaktighetssnobberi i sin beskrivelse av hvordan drammene skal lages.

Egentlig kan dette knapt kalles en bok om hvordan man krydrer dram. Det er først og fremst en bok om krydderdrammens kulturhistorie. En meget imponerende sådan, og Sjögren refererer til skriftlige kilder som strekker seg fra 3500 år gamle hieroglyfer, til omtrent alt som måtte finnes av europeisk, men særlig skandinavisk litteratur om krydring av øl og dram.

Hvis du er interessert i de enkelte drammekryddernes historiske og tidligere medisinske bruk, er dette boka for deg. En bok om hvordan man går fram for å lage krydderdram er det egentlig ikke.

Akevitt av egen avl - en bok om brennevinskrydring
Rolf Øvrum, Damm, Oslo 1999

Øvrum er den eneste som beskriver en levende norsk drammetradisjon, som har vært holdt i hevd i en norsk (trøndersk) friluftsliv-, himert- og jaktkultur. (Øvrige norske drammeforfattere beskriver mest en fornorsket versjon av dansk snapskultur.)

Jeg synes dette er den beste drammeboka som har kommet ut originalt på norsk, men den har nok likevel hentet litt inspirasjon fra Steingrimsens bok.

Home production of vodkas infusions & liquers
Stanley & Adam Marianski, Bookmagic, Florida 2012

Dette er en helt ny bok og grunnen til at jeg vil ha den med her er at den beskriver krydderdramtilvirkning innen en lang, sterk og helt annen tradisjon enn den nordiske. Nemlig den polske, eller mer generelt øst-europeiske, vodkatradisjonen. Dette har vært ganske utilgjengelig for oss som ikke leser slaviske språk, fram til denne utgivelsen på engelsk.

Her er det mye som er annerledes, mye som er inspirerende og de beskriver tillaging av drammer som det forstsatt finnes profesjonell produksjon av i Polen. Dermed kan de også sammenligne hobby-metoder med profesjonelle metoder. I tillegg anbefaler de uttrekking med mye sterkere sprit enn vanlig i nordiske bøker. Noe som igjen kan henge sammen med en annen smakstradisjon. Boka er ny og kan kjøpes på Amazon

Andre gode drammebøker

Brændevinsgrisen
Holger M. Rasmussen, Gyldendal, København 1947

Dette er en artig kuriositet, som tiden nok har løpt litt fra. Hvis Globs bok er bibelen er dette Gilgamesh. Rasmussen har forsøkt å samle de oppskrifter han fortsatt kunne finne i Danmark på 1940-tallet, som en av de aller siste folkeminnesamlere. Han har ikke selv prøvd alle oppskriftene, og boken er kanskje mer en folkeminnesamling enn en praktisk bok om krydderdram. Den inneholder for det meste oppskrifter på drammer med blandinger av flere planter. De fleste oppskriftene har ikke oppgitt trekketid, og mange har ikke mengdeforhold mellom de ulike plantene.

Sammenlignet med Sandklefs bok som utkom første gang samme år, virker Brændevinsgrisen svært gammeldags og utilgjengelig.

131 kryddersnapse efter gamle oppskrifter
M. T. Hortulanus, Schønberg, København 1985

Denne boka er en beskrivelse av eksperimentering med å lage drammer etter en rekke gamle oppskrifter. Forfatterne går systematisk og kritisk til verks. Først tar boka for seg alle de enkelte plantene som inngår i de senere beskrevne oppskriftene. Mye godt innhold, kulturhistorisk så vel som drammefaglig. Flere av plantene som beskrives er ikke beskrevet i andre bøker.

Hirkum Pirkum och andra brännvinskryddningar
Lars Andersson og Jan Olsheden, Bokförlaget Settern, Kristianstad 1996

Dette er en veldig sjarmerende bok. Ekteparet Lasse og Janne beskriver sine drammer og eksperimenter på en personlig måte, men med tyngde og masse erfaring. Det følger med en del matanbefalinger til drammene, og Lasse og Janne gir sine personlige vurderinger av drammene med karakterer.

Jeg stusser riktignok over at de bruker 32 % sprit til både uttrekk og fortynning, for jeg har aldri selv prøvd å bruke så svak sprit til uttrekk, og heller ingen andre kilder gjør det.

Den finnes i norsk utgave med tittelen "Dram med smak av natur"

Krydderdram - Naturlig nytelse
Odd Egil Thoresen, Espen Schøning Lie og Morten B. Stensaker, Naturforlaget 2002

Det finnes to hovedretninger innen drammekrydring. Denne tilhører den retningen som trolig er lettest tilgjenglig for folk. Nemlig det å lage drammer der man fyller en flaske sprit med tilmålte mengder krydder som trekker relativt kort og som siden drikkes ufortynnet.

Dette er en typisk gavebok, mange fine bilder, anekdoter og ikke minst et helt kapittel viet til mat og dram. Etter min mening taper den litt på å være så gavebok-aktig, men den blir vel objektivt sett ikke dårligere av det. For det er en meget god bok og Thoresens beskrivelser oser av nitidighet, erfaring og en slags faglig ærbødighet overfor tradisjoner og uskrevne regler.

Kryddersnaps som hobby
Gudrun Fries og Chr. Krogsgaard, Fisker og Schoug, Frederiksberg 1995

Som tittelen sider handler denne boka om det å ha kryddersnaps som hobby. Forfatterne er et samboerpar som selv er hobbykrydrere og tonen i boka er jordnær og uhøytidelig. Den tar enkelt og likeframt for seg de fleste aspekter innen hobbyen drammekrydring.

Planteutvalget er godt, og orientert mot det man finner i den danske naturen. Boka beskriver både laging av essenser og ferdig dram, og tar for seg en del oppskrifter på blandingsdram. Denne boka er etter min mening en veldig god veileder til praktisk drammekrydring for nybegynnere.

Brændevin, bjesk og bitter
Hans Lyngby Jepsen, Gyldendals Bogklub, København 1973

En nyttig og faglig god bok, uten pynt og dikkedarer. Lyngby Jepsen er meget kunnskapsrik, erfaren og ikke minst kritisk til gamle drammemyter.

Brændevinsamatørens lommebog
Gunnar Stavnsbo, Forlaget Brimer 2001

Dette lille heftet får man hvis man melder seg inn i Eksperimenterende Danske Brændevinsamatører (EDB). Selv om det er lite og enkelt, er den likefullt en nyttig sak, og Gunnar Stavnsbo må vel regnes som en av nestorene innen drammefaget. (se også www.bjesken.dk )

Annet nyttig

Av botaniske bøker bør man ha en god fargeflora. Gyldendals store nordiske flora (Mossberg og Stenberg), som kom i ny utgave i 2007 er min absolutte favoritt. Selv om den koster en liten formue, er den verdt hver krone.

Det er alltid interessant med bøker som omtaler folkemedisin, naturmedisin og plantekjemi. Slike bøker finnes det en god del av, men jeg vil nevne Våre medisinske planter (Arbo Høeg, O., Forlaget Det Beste, 1984), som står i særstilling blant de jeg har vært borti. Jeg tror den er nesten umulig å få tak i selv om den kom i nytt opplag en gang på nittitallet, men prøv å søke på http://www.antikvariat.net/ med jevne mellomrom. Får du tak i den så er den et funn.